About Me

My photo
sweet 18, currently lives in Tanah Melayu, gadis melayu, love baju kurung, and just a plain girl which awesome in my own way. *warning : this blog may contains my bad side, stupid side, rude side, you name it. but also contains my bright side of course. :D

Monday, January 31, 2011

it's some of me. :DD

got this sentence from tumblr. HAHA. i just love her sarcastic words to describe herself tau. but its totally like me but im not highlighting the "i'm not the kind of girl that every guy wants" cause i'm not that desperate and i'm totally not interested in that kind of thingy. not that i don't need a guy in my life but, come on man, i'm 16. TOO YOUNG for an EVERLASTING love. duuh. but again, i just like this sentence cause it really describe me. hehe. :DD

I'm not the kind of girl who instantly gets the guys. I'm not the kind of girl who looks good in anything she wears. I'm not the kind of girl who gets all the facebook comments on her pictures. I'm not the kind of girl who everyone loves. I'm not the kind of girl that every guy wants. I'm just not that girl, but it's okay because I am me.

posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Saturday, January 29, 2011

she is....ANDRA RADHY.

assalam. ni post pasal my besties since last year n this year.
huhu.....sobs sobs.... dy nak keluar dah, nak pegi smk agama kedah. :(
i became close to her since last year. our pmr year. to be honest... i didn't remember how we beacame close.... uh oh, silap,, actually time we form 2, nak dekat end of year. :)
hehu..... ak n dia...byk share secrets and bnda y kami suka n tasuka. and army(her nickname) ni byk ajar ak, byk bg ak ilmu and tegur ak bila ak salah. dy mmg seorg kwn y precious bg ak. sbb tu...bila dy nak pndh, ak duk tefikir, cena lah ak tanpa dy nnty. msti sunyi sbb start thn lepas and thn ni ak kerap dduk seblah dy. thn ni mmg ak jd table mate dy pun. huhu. takpe lah army. nnti da pindah jgn lupa ak. T_T
may hg success kat sana, insyaAllah....one day we will be together again. just like those old days, sharing our secrets. :')

army, this poem i made specially for u. u re the inspiration to this poem. :')

there's sometimes my attitude can be like s***, yet u re there for me.
yet u are so patient with me when i'm acting stupid,
when people say something bad to me, u still there,
accepting whoever i am.
when i did wrong, u scold me in the right way,
when i have my own ugliness and sweetness,
yet u accept me as i am.

u sad when i'm sad, u happy when i'm happy,
u make jokes, i make jokes,
then we both laugh out loud like crazy,
u always listen to whatever i wanna told u,
u always help me when i'm in need...

Allah gave me a very great bestfriend like u,
u re the most understanding who never judge me of what i'm doing,
i know that deep in my heart,
i feel so blessed when i think of u,
and i ask Allah to bless all we do,
u re my bestest friend i ever had and my strength,
and i pray we're together eternally.

call me miss been there done that
i have gone to many places, move to many schools, and met many people,
less than all but more than a few,
but i've never met someone special like u,
been all over the Malaysia,
done a little bit of everything,
little bit of everywhere,
with a little bit of everyone,
all the girls i've been with,
things i've seen it takes much to impress,
but sure enough your glow it makes your soul stand out from all the rest,
there's a million girls around,
but i see only u re the special one.

girl, u're so one in a million,
u 're the best i ever had,
and i'm certain that
there ain't nothing better than u,
u re not a regular girl,
u don't give a damn about the loot,
for the ending of my first begin,
and for the rare and unexpected friend
for the way u're something that i never choose,
but at the same time something i don't wanna lose,
and never wanna be without ever again...

the way u smile and how u comfort me (with ur laughter)
i must admit, u were not a part of my book,
but now if u open it up and take a look,
u re the beginning and the end of every chapter,
u have my heart,
and we'll never be apart,
maybe in magazines, but u'll still be my star,
baby ? cause in the dark,
u can't see shiny cars, and that's when u need me there,
with u i'll always share,
when the sun shines, we'll shine together,
told u i'll be here forever, said i'll always be a friend,
took an oath, i'ma stick it out till the end.

now it's raining more than ever,
know that we still have each other,
u can stand under my umbrella,
these fancy things, will never come in between,
u're part of my entity, here for infinity,
when the war has took it's part,
when the world has dealt it's cards,
if the hand is hard, together we'll mend your heart,
u can run into my arms, it's okay don't be alarmed,
come here to me, there's no distance in between our friendship,
so go on and let the rain pour,
i'll be all u need and more, cause i love u and more,

and here's the finale, i know u don't like to read long post,
but this is what came from my heart,
terang-terang, bersama rasa sayang, ku biarkan kau terbang....
terang-terang....sudut kecilku isi, tuk senyuman mu nanti.....
thanks for everything, u re the best thing ever been mine...
may our friendship never lasted, till the death separate us.
last but not least, i love u deeply.

*specially made for andra radhy, my table mate in 4SC3(science agama) in SMK Sultanah Bahiyah, 2011
*inspired by one in a million song, never knew i needed, umbrella, kotak hati, for the rest of my life and all the sweet memories with andra radhy. :)
posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Friday, January 28, 2011

sharing is loving, sharing is caring III

SERIOUSLY,: The Benefits of Ayat Al-Kursi:

Ali (ra) narrates,“I cannot understand how a person, who is a Muslim, and owner of reason (intellect) can spend the night without reading Ayatul Kursi. If you knew the benefits of it, then you will never discard it under any condition”.

  • The Prophet(SAW) said: “Whoever recites the first 4 ayats of Suratul-Baqarah, then Ayatul Kursi & then the last 3 ayats of Suratul-Baqarah, will not be inflicted with any kind of difficulty in his wealth or himself, Satan will not come near him and he will not forget the Qur’an”
  • One who recites Ayatul Kursi every morning will be in the protection, safety of Allah until the night.
  • If one ties this to ones wealth or children, they will be safe from Sata.
  • For those of our dear ones who have passed away, recitation of Ayatul Kursi and giving it as Hadiya to them, gives them light (noor) in the grave.
  • Frequent recitation makes ones own death easy.
  • The Holy Prophet has said: If one recites Ayatul Kursi before going to sleep, Allah will send an Angel to come and look after you and protect.

posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

sharing is loving, sharing is caring II

sprinkle some neon: Husnul Dzon ( Bersangka Baik )

Husnul Dzon ( Bersangka Baik )

Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu : “Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku”.

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) : “Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku”..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu): “Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku.”

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):“Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku.”

Jika bertemu dengan seorang yang jahil, maka katakanlah (dalam hatimu) : “Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia jahil (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku.”

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : “Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

p/s : got this from tumblr too.
posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

sharing is loving, sharing is caring.

assalam, actually td bru lepas browse through tumblr n i found one post that very interesting. i think i should share it hear memandangkan tak semua reti ber-tumblr. see. sharing is loving, sharing is caring. :)



saja nak share dengan korang.

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya :

Soalan pertama

Imam Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1 : Orang tua
Murid 2 : Guru
Murid 3 : Teman
Murid 4 : Kaum kerabat

Imam Ghazali : Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran:185) .

Soalan kedua

Imam Ghazali : Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?
Murid 1 : Negeri Cina
Murid 2 : Bulan
Murid 3 : Matahari
Murid 4 : Bintang-bintang

Iman Ghazali : Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Soalan ketiga

Iman Ghazali : Apa yang paling besar didunia ini ?

Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Matahari
Murid 3 : Bumi

Imam Ghazali : Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU(Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka .

Soalan keempat

Imam Ghazali : Apa yang paling berat didunia ?

Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah

Imam Ghazali : Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung,dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah(pemimpin) di duni! a ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.’

Soalan kelima

Imam Ghazali : Apa yang paling ringan di dunia ini ?

Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Murid 4 : Daun-daun

Imam Ghazali : Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.

Soalan keenam

Imam Ghazali : Apa yang paling tajam sekali didunia ini ?

Murid- Murid dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali : Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA . Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

my inspiration in hijab style. :DD

yuna zarai yang SUPER AWESOME,!
Hana Tajima yang SUPER CUTE,!

Maria Elena yang SUPER COOLIO,!

weehoo,~ tomorrow is holiday,~ homework can wait,~ :DD
please dont follow my bad habbits : tangguh homework. hahah.

okay. post kali ni nak cer pasal shawl fashion inspiration.
hehu. lately i'm always checking out yunazarai's tumblr and hana tajima's tumblr after, i saw this how to wear a shwal like me clip at yunazarai's tumbrl. the clip is by maria elena is greek helen ye,~ wallawe,~ i gotta say, hana tajima simpson, yunazarai and maria elena is a SUPER COOLIO muslimah, who wearing hijab,! they are of course SUPER BEAUTIFUL and expert in muslimah's fashion. once i found maria elena is greek helen's blog, terus je check out style yuna and hana tajima,~ seriously, mmg minat yuna but tak care sgt style dy, lepas tgk blog maria elena, jadi inspire by the,. weehoo. they can success even they wear hijab,! they also look extremely beautiful in their outfit,! :DD hehe. nanti nak pakai hijab mcm diorg.

to those who interested to check out blog diorg, here are the links :
and also, :
what i know till now is(i've been busy like tornado doing my homework during school weeks. and i had loads of homework too on my weekend, so i kinda have no time to browse and selidik about hana tajima and yuna,) Hana Tajima is a designer at Maysaa London, usually her video and web is under stylecovered. hehu. correct me if i'm wrong. XD

hope u have fun wearing hijab,! but please, wear hijab correctly cuz sometimes i can see, some gilrs wear hijab but her hair fall out from the back, or her blouse/shirt have lower necks and i can see their back. tutuplah auratmu dgn betul, dan tak salah berfesyen selagi tak menyalahi syara'. :)



posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Thursday, January 27, 2011

my wishlist.

assalam alaik.
alhamdulillah, sorry cuz lama ta update blog. duuh, it's been a busy week,!
hehu, hw bertingkat tingkat.
alhamdulillah, so far boleh cope on...
cuma aku rasa aku kena amik tusen fizik and kimia lah...
so far alhmadulillah math modern and add math aku okay.
really suka add math and math mode skg nih. :))
syariah quran sunnah and arab. takyah kata lah.
mmg interesting gila....
tapi....bila belajar....mmg macam kena sepak kat pipi tersedar dr lamunan leka y mghanyutkan aku.... aku terfikir satu benda. hemmm.....aku harap bila aku letak syarat ni dia tak marah aku.

sesungguhnya lepas conversation ak dan dia pasal aku takdapat mrsm,
aku rasa mcm sedikit demi sedikit rasa senang aku kat dia terkikis.
dia kata....boleh saya call awak untuk tenangkan awak(that time ak sedih gila sbb takdapat sbp n mrsm),? i mean, selain drpd Allah.
aku rasa mcm direntap. dia yang kata perasaan dia kerana Allah mengucapkan kata2 itu,?
sedangkan dia tahu batas seorang lelaki bukan muhrim kpd seorg perempuan bkn muhrimnya.
dia tahu benar yang kalau dy call cuba untuk menenangkan aku akan membawa fitnah ke hatinya. dia sgt tahu. mungkin dia bermaksud baik...tetapi dia yang aku kenal selama ini sebagai seorang y menjaga kata2, sgt alim orangnya, sgt rasional.
adakah aku telah menggelapkan hatinya dgn melayan dia dgn baik,?
aku tak tahu. tapi yang pastinya selepas aku melayan dia dgn baik,
kata2 dia semakin 'bebas', tak seperti dulu yang sgt mnjaga kata2 dia,
tak seperti dulu yang jarang sgt menegur aku d fb.
sungguh. aku tak suka dia mcm tu. sbb dahulu dia kata kerana Allah.
dan aku pegang kata2 dia tuh.
semalam dia call aku memandangkan aku takdapat na chat dgn dia kat fb smalam.
aku cakap jgn msg or call aku EVER. dia cakap nak cakap ngn 'tunang' sniri pun salah ke.
aku cakap takpayah la. and dia kata jgn lah tak contact lgsg. aku cakap cukup kat fb ja.
aku tahu dia tak puas hati. tpai once dia kata kerana Allah. maka itulah syaratnya.
dalam islam tak kata pun kalau dah betunang kena contact selalu. tunang bukan permit utk contact selalu ye. even tgh bercinta. once again aku kata, once dy kata kerana Allah,
maka dia perlu berkelakuan seperti kerana Allah.
atau, aku akan jadi benci kat dia. cukup sebulan sekali tergur d fb.
tak perlu nak contact selalu. buang masa buang duit. sbb aku bukan isteri dia.
lagi satu....aku tak suka lelaki mcm ni :
"jgn curang ye. jgn cari y lain ye. jgn buat itu ini ye"
please. jgn biarkan aku maki kau. sbb aku akn swear on anything i think of that time. aku mmg mcm tu, maaf lah. duuh. belum kahwin lagi dah halang bg syarat pesan jgn curang macam2 dah,? sumpah aku benci gila lelaki camni. baru couple/tunang beb. couple/tunang buat cara couple/tunang. melainkan kau bagi pesanan y baik sprti stiasa mgingati Allah, bkn igt dia ke ap ka.... haih. byk kali ak tinggalkan di ats sbb y sama. krn kata badan binasa. tlg lah, jgn biarkan aku benci kau lagi sekali. tolonglah. and tak perlu sweet words mcm iloveyou because of Allah. hello. ucapan iloveyou tu pun dah cukup buat aku lalai. dan mesti ke ak ucap jugak iloveyou tuh kat kau,? mesti ke,? mesti ke,? mesti ke,??????????
TAK KAN. jadi jgn paksa aku ckp sweet words tu lagi kat kau. sbb aku bnci gila bila kau cakap mcm tu. once again. ak pegang kata2 kau. kerana Allah.
tolong jgn jdkan kerana Allah sbg alasan kau sdgkan kau tak melakukan perbuatan y menggambarkan kerana Allah. aku cakap ni bukanlah aku ni baik nak kritik kau. tapi....aku taknak benci kau untuk sekali lagi. aku pun tak suka kalau duk ada perasaan tak suka kat org. tak tenang hidup. :( tolonglah. sepatutnya bila aku leka kau y mengingatkan sbb kau dilahirkan untuk menjadi seorang khalifah kpd keluargamu, dan bila kita berdua leka kaulah y patut sedar dan mengingatkan aku. bukan aku y mengingatkan kau,! aku tahu, mmg patut kita saling mengingati....tapi kelakuan kau lately out of control. serius aku tak suka.
hemmm....aku harap kau berubah kembali seperti dulu.

kepada kamu, : mengingati Dia lebih baik daripada mengingati aku,merindui Dia lebih baik daripada merindui aku,
mencintai Dia lebih baik daripada mencintai aku,melebihkan Dia lebih baik daripada melebihkan aku.
aku hanya manusia biasa. takperlu untuk mengingati atau mencintai aku lebih dr Dia y mencipta kau, selagi aku bukan isteri kau.

* that is my wish number 1 takat ni.
wish number 2 : a cannon dslr.

hehu. insyaAllah kalau spm gempak ak nak minx sesape bg ak canon dslr...
hehu, tak kira lah time tu zaman kegilaan dslr dah abih, a passion is a passion.
no matter lah zaman dy da berlalu. kan kan kan,? :DD

wish number 3 : nak pakai shawl mcm the scarflets lah,!
and nak cantik mcm maria elena,!
nak coolio mcm dy,!

wish number 4 : nak boyfie ensem

macam boyfie maria elena.
macam noh hujan.

tapi sifat dy mestilah :
sedap mata memandang, tough, atlet, tinggi,
berwawasan, matang, rasional,
kalau boleh nak y kaya,(tak kesah sbenarnya,! :DD)

hahah. kalau nak list sifat y nak,
tak abih la....suma nilai murni nak letak kan,?
hahah. terima je lah. :DD

wish number 5 : nak mrsm,!!

weehoo. kalau ad rezeki nak lah mrsm uh.
kwn2 un da nak kluar pegi mrsm sbp and sek agama....
sedih wooh,~ tp takper lah. diorg pegi utk kebaikan. bkn keburukan. :)
Allah bless them all always. amin.

kay lah. guess till here. esok write lagi. hehe.
thnx and sorry.



posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Saturday, January 22, 2011

rant. :DD

alhamdulillah, bru habis buat math modern. weehu,~
em emm emmmm,
nak rant nih,
rasa lega cikit hr ni, alhamdulillah,
dalam satu hari settle 3 probs with friends,~
hehu, tu lah, malas nak kasi berat fikiran,
minx maaf n kasi explain,~ terpulang kpd diorg nak percaya ke tidak.
hehu, ni y jd lg teruk cikt sbb ad org tgh.
lepas nih ak takmau pkai org tgh dah. =,=
abis rosak relationship ak ngn org. hmmph.
bila kata takyah bgtau dy p bgtau gak. ye la. kekadg org ta pecaya org tgh y ckp,
tp tuan dy sniri ckp. ak pun bkn jenis suka make it more complicated,
sbb mcm y ak cakap, memberatkan fikiran ak. its not worth it.
mmg byk gila probs, so kena la tgu giliran utk settle satu2. bru lah tak miserable,
kpd y tgu lama sgt ak nak settle kan, ak minx maaf ye,
like i said, even a miniscule probs or misunderstood ngn friends pun ak akn make it clear.
sbb ak treasure friendship ak sgt....
maaf, ak mmg egomaniac mya orang. celaka un ad gak.
haha. tu lah. marah kejap ja...bila fikir balik buat apa lah nak marah...
buang masa dan tenaga, macam org bodoh, mcm kanak2.
betul kan. hum. mmg betul lah. ad satu probs ak nih.
sbb dy mmg lah. kalau org len dgr pun gelak tegolek golek.
haha. sapa dy n ap probs nya,? naah, blog ni cma tmpat ak rant.
bukan utk HUMILIATE org nah. :)
haha. kadang2 kita kena paham...kata2 dy y dy tulis tu berdasarkan kemarahan dy.
so takkan kita y kena ni nak marah tak tentu pasal,?
biar je la kat dy, tu hak dy. y pntg kita da buat pa y ptut, tepulang kat dy la samada
nak be the same as before or cold jugak. :)
besides....marah cena un ak syg dy gak. sbb da lama kawan takan sbb crisis tu ak nak ego kepala keras lagi,? aku lebih tua drpd dia bbrapa bulan ja so ak ptt lah mature ckit(ceceyy).
ahaha. to think back...ak rasa bodoh utk marah dy. heh.
mmg ak bodoh un sbb tu kena p sekolah blajar. :)
dy boleh marah, maki sumpah seranah ak. ikut dy.
takmau cakap ngn aku pun takpa. nak anggap aku mati pun takpa.
nak set bnda buruk sal ak dlm otak dy un takpa.
nk cakap kat org y aku nih jahat gila pun takpa.
buat lah ap pun. :) sdgkan ak tak paham diri ak ap lagi dy. :DD
ye lah, kalau dy kata ak vavi un takkan ak nak melenting mengamuk marah sumpah seranah dy balik and nak meraung bersedih menangis sbb dy kata ak camtuh,?
haha, life must go on. biasa lah org kata kat kita cam uh. :D
biar kan dy cool off sniri. better like that drpd kita terpa dy terus bt muka kesian(tp ak slalu wat muka innocent) explain kat dy. gerenti time tu akn ad bad thinking gak sbb org marah besanya susa nak fikir betul(macam aku).
so in conclusion, kalau ad probs kasi tenang dulu hati. then fikir.
bg cool off dlu. bru lah insyaAllah okay.
ah, lg satu, kalau kau y start dulu sumpah seranah dy, kau takleh nak halang dy menagta kau gak.ye la. darah muda. bila marah bkn fikir betul..(macam aku).
hope org y bca ni bole amik pegjaran dr kisah ak. :DD

*i can really be MEAN if i wanted to,~ but to think again, it's not worth it, macam kanak2 and macam orang gila, macam orang BODOH,~ bek wat taktau ja,~ hakhak, :DD

*aku mmg suka ayat kau boleh pegi mati uh. jgn la anggap ak betul2 nak org tu mati. duuh. =,=

*takkan ak na cer suma probs y ak ada kat satu org,? mostly probs y ak ad hya ak ja tau. :DD

*kawan aku kata.............
suma 0rg ad klemahan n kkurangan,,suma manusia ad klemahan,,
setan tada bnd len na wt mlenkan hny kepada kemusnahan n kehancuran...thts y manusia dberi akal tuk pk mana rasi0nalnya baek n buruk,,akal dberi tuk menilai ap y baek...n mnjauhi ap y buruk..
n0b0dy's cn jaj 0thers,,tguran e2 perlu..
tp tabemakna kyta pefek tuk mnilai sgalanya y bl0m kyta alami :)n0b0dy's perfectly n0t perfect,,^^,

thnx alot. assalam.

posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Thursday, January 20, 2011

homework y menggunung,

assalam alaikum,,,,
sorry lama tak update,!
busy, byk hw dan conflict mmg betul2 ta sempat,!
haha, thniah la kat sesapa y dpt sbp,
alhamdulillah, skg da tenang,
mmg kecewa tp da tader rezeki na wat cena kan. huhu.
esok mrsm pulak keluar,!
ak tak tahu la dpt ke tak....
mama cakap kalau tak dapat gak stay bahiyah. hehu,~
hr tu meeting kadet polis teacher wan guna kuasa veto lantik ajk...
ak jd naib s/u. hehu, alhamdulillah...

speaking of hw....
masyaallah, mmg byk betul hw. tmbh lg hujg minggu.
hmphh, tu la, skg kan da 16. da high school. so mmg hw byk lah.
tp dduk bahiyah mmg byk hw pun. :DD
tak kesah la....bagus gak la byk hw. kasi masa terisi ngn bnda brfaedah.
hemmm....speaking of high school...
new subjects babe,! :DD
so far, add math and mathematics modern alhamdulillah, boleh interpret,~
fizik dan kimia....fizik bolah lah, tp kimia mmg kena amik tusyen lahh,
paling best subject Quran Sunnah and Syariah Islamiah,!
alhamdulillah, rsa syukur sgt amik course science stream agama.
mcm2 bnda y ak belajar dr 2 subject tu.
sejarah lak...ckg sejarah ak tak best lah,! bkn memilih...tp rsanya ckg mae lg best,!
ckg sejarah plg best d dunia,! nerghh,
tak syiokk tak syiokk. dah kurang sikit interest ak kat sejarah ni...

okay arr,
till here,
thnx alot,


posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Monday, January 17, 2011

pujuk lah hati ini :'(

ya Allah....kuatkan lah hati ku....
untuk menempuh kekecewaan y maha besar bg aku.
bg lah aku kekuatan.
aku percaya setiap y berlaku psti ad hikmah.
ak percaya pada Mu
aku tahu susunan Mu y terbaik utk hambaMu...

ya Allah...guide my steps don't let me go away,
please show me the way,
i feel so hopeless, so disappointed,
Allah, please give me some strong,
to face this challenges....
i believe in You,
i believe in whatever the best that You had give me,
please Allah, comfort my heart,
so that i will go on build my spirits,
to continue learning................

after all.

dear readers, do doa for me.
its my biggest dream for now.
insyaAllah amin.


posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b


right now i felt my heart crash to pieces.
so sad. super sad.
duuh. some of my friends already get their sbp letter.
wuwuwuwu.....saya tadapat lg....
sobs sobs....sobs.....
hati ni terluka. hya Allah sj y boleh rawat.
sungguh. ak mmg lemah dalam handle kekecewaan dlm pelajaran...
mmg hati ni sakit sungguh. kecewa ya amat.
ak pasrah.


posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Friday, January 14, 2011

delete delete delete.

hr ni ak delete friends kat fesbuk ak.
skg ni tinggal 55 orang je.
aku nak minta maaf le kat sesapa y terasa bila ak delete dy.
hoho. bkn ak tasuka kat korg.
korg ta besalah pun. cma prangai ak mmg sukar djangka.
hehehehe. delete2 tu tader mksd ap ye. :D


posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Thursday, January 13, 2011

kenapa, ?

ak just nak tanya...
knp lately ak byk rant di blog ye,?
knp knp knp,?

okay ar,
na wat homework y menggunug tuh,~

posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Wednesday, January 12, 2011

mereka itu...........

phew. baru minggu kedua.
n aku pun baru je 16 tahun 1 hari. haha.
okay la. semakin hari semakin busy ohh.
ye la. tnga struggle ngn chemistry, physics, math modern, add math, syariah, quran sunnah and arab. hahaha. bm lg. duhh. takan ak na sbut suma 11 subjek ak blaja,?

td ptg....masa tgu mama ak kat bus stop sekolah...
selain ak ad la budak2 juniors f2 kut...
masyaAllah. dah la ptg tu panas.
diorg lak dgn gediknya bising nak mampus.
take reti dduk diam doh.
nak cari publisiti murahan lah kut,? entah la.
dah la bising. gedika GILA.
smpai ak naik bebal la ngn diorg.
tak beradab. tak reti jaga maruah. tak tahu malu.
fikir diorang coolio la buat perangai mcm tu.
kalau org intelektual tgk, mmg bole jatuh hukum kat diorg ni,
org y tak tahu malu, tak tahu jga maruah diri an org y BODOH SOMBONG.
ak bukan lah nak kata aku ni baik. perfect. tak. semestinya tak.
tp please lah adik adik...bila kakak snior tegur, sgr la. gormat dy.
y tambah geram n meluat kat diorg cuz kwn ak,
dy pgwas. dy tegur diorg suh jga adab.
haha. korang tahu. dgn biadap nye diorg perli kwn ak.
pergh. mmg kurang ajar gila la. sbb masih ad kesabaran je kwn ak tu tak ceramah diorg.
dr ak dduk kat bus stop tu, tak berenti sebut justin bieber2.
ad ap sgt lah jb tuh,? pndai ke dy,? islam ke dy,? hero dunia ke dy,?
ap y istimewa nya dy,? takde ap pun kat dy tu.
knp plu admire dy separuh mati,?
amboi, kalau jb kenal luar dan dalam, puja mcm org bodoh,
tokoh ilmuwan islam kenal ke,?
al-khawarizmi, ibn sina, al-farabi tak nak pulak admire.
lagu2 maher zain tanak dgr lak ek.
kalau lagu cinta lovey dovey hafal yek.
kalau sejarah haram nak hafal.
seronok je y korang fikir.
ap nak jd la korang nih. korang tu melayu.
muda lagi. korang fikir muda hya sekali ye,?
mah ak nak bagi tahu. muda mmg la sekali, dan masa muda la patutnya digunakan utk beribadah kat Allah.
ye la, kita bkn ad sakit lutut ke ap ke.
igt. mati tu MESTI. tak kira UMUR.
kau tua ke muda ke. bila bila masa.
baby pun meninggal dunia. ni kau y baru umur 14.
yg tu satu.
lg satu, korang duk kehulur kehilir,
agkat kain korg, konon nak tnjuk kaki korg y putih tu,
korang rasa bangga ye,?
fikir bagus,? fikir cantik,?
meh ak nak cakap.
korang jgn perasan la. igt kecantikan korang tu boleh lawan dgn ilmu,?
der, kalu tader ilmu n iman, org tak pndg la der.
hya org sjenis kau je y pndg tgi org mcm kau.
ak cakap betul. ak mmg geram ngn kau.
sedar la. diri tu melayu islam.
buat la perangai cara melayu islam.
jgn la perasan dri tu mcm org barat. semua nak tayang.
adik, berubah la.
sedar lah diri. tuntut lah ilmu. beribadah la sbyk mgkin.
aku pun tak perfect, tak baik.
sbb tu la kita kna sama2 perbaiki dri.
utk jd a better person.
takde ilmu dan iman, tak ke mana dri kita ni adik.
jgn melayu hilang di bumi sendiri.
belajar sejarah dan hayati sejarah tu.
sntiasa la berfikir.
jgn la sekarang seronok...kemudian hari menyesal tak sudah...
fikir lah adik.
org tegur tu ad sbb. Tuhan bg otak sorg cukup.
sume org pndai. cma bgantung kat dri sniri la nak guna kepandaian n otak tu cena.
korang fikir lah...kalau korang terus menerus camtu,
kalau la semua remaja mcm tu...
ap nasib anak2 melayu pd msa hadapan di tanah melayu nnti,?
pulau pinang dah boleh jd contoh singapura kedua....korang fikir fikir lah.
penat pahlawan dulu pertahankan tanah melayu
smpai mati kudung semua ada,
korang lak seronok je tahu.
sekarang mmg la tader papa.
masa depan sapa y tahu.
mari kita sama2 bermuhasabah diri,
tunduk sujud pd Yg Maha Esa,
mari kita tuntut ilmu dnia dan akhirat sbyk mgkin,
semoga kita berjaya di dunia dan di akhirat.

aku minta maaf.



posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Tuesday, January 11, 2011

sweet sixteen

hari ni aku genap sixteen.
org kata sweet sixteen.
bg aku tak sweet kut.
sbb sixteen petanda dugaan dan cabaran besar lg akn melanda.
ye la. makin tua makin mencabar.

ap pun,
sbb ak still breath smpai skrg.
ak tader ap nak ckp.
thnx kat kwn2 y igt dan wish n doa skali.
thnx sgt.


posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Saturday, January 8, 2011


alhamdulillah. dah seminggu sekolah. okay je.
antara subjek2 y ak da blaja, chemistry, math modern, biology, bm, quran sunnah and bi.
chemistry : ak rasa ak suka chem tp ckg ak suara dy sayup2 ja dgr. mmg ckg ni tak best. npaknye ak kna tusen chem la.
quran sunnah : kena hafal hukum tajwid, akhir bulan ustaz na tya. okay ustaz,! haha,
bio : dulu rasa cam tak suka. tp dsbb kan ckg best, pndai bg penerangan, aku jd suka. haha,
math : ckg malik lawak dan best. :D
bi : ak mmg suka teach zan lah,! hahaha
bm : sbb ckg ni jnis ta leh wat kwn sgt, ak tetiba jd rajin buat k5bintang tu. :l

conclusion nya. tahun ni ak nak berubah. nak serious. tak mau main main dah...
hwork kena buat bg lgkap. insyaAllah, amin.

ohh....cakap pasal berubah,
tahun ni ak na jd lebih kpd tader perasaan.

entah. y pastinya ad sumtg happened akhir thn lepas y buat ak rasa cam ak tanak ad perasaan.
haha. i'm totally hurt skg ni.
ak rasa cam....ak nak maki depa ja. but its not worth kan.
hum. aku pendam je la perasaan ni. biarlah.
humm...ak ad confession lah.
just nak kasi lega hati ja. bkn nya ap pun. sbb ak tatau nak confess kat sapa.

*korang. we USED to be CLOSE. tp skg dah tak. dgn ak sorg je y agak tepinggir ckit.
maybe sbb ak budak SC AGAMA. or mebi sbb ak tader HANDPHONE.
ye la, the rest sume ad hphone. ak sorang je tader.
haha. in other words, ak ni KOLOT.
ye ar. bahagia lah korang. ak tanak buang masa sedih2 pasal ni.

*maaf kawan. ak takkan melutut minx maaf kat kau kalau kau acting mcm tu kat ak. ye la. kau mn pecaya kat ak dah kan. sbb kau mmg ta penah pecaya kat ak. mebi korg leh fikir ak ni mcm kanak kanak. acting mcm ni. but i have reasons la. kau acting mcm tu. sdgkan ak dah fall back. okay la. aku belah dr hidup kau. maaf lah kawan. aku memang egomaniac keras kepala punya orang. kpd kau yang rasa diri kau bagus, i treasure my friendship very much. and yet u think i am soo a backstabbing friend. yeah yeah. mmg la selama kau kenal rapat ngn aku ni, ak mmg jenis suka rampas org punya kan. ak buat ssuatu bnda pun tader sbb kan. kau boleh pergi mati.

*lelaki. kau mmg perasan kau tu hebat kan. mcm kawan aku kata, hodoh buat cara hodoh. ak bukan nak hina kau. tapi kau y buat perangai smpai org hina kau. kau sedar lah diri kau tu sape ye. nnti dah kena bru la tahu langit tu tinggi ke rendah. kalau kau tak sedar diri lagi, nnti ak hadiahkan kau cermin utk kau tgk diri kau okay. kau mmg vavi lah sbb permainkan kwn aku y comel tuh. pastu kau cerita lak kat kwn2 kau. then kau boleh pulak bg alasan y tak munasabah smpai meleleh kwn ak. kau mmg tak guna. fikir kau hebat lah,? kau pergi mati sekarang.

*haha. hr tu cerita kat qistiriadzakma pasal pictures lawak kat tumblr. and pasal ayat "kau pergi mati sekarang" hahaha. mmg ayat tu...i found funny. haha.

okay ar. dah lepas rant. nnty ak rant lg. fb ak ta o9 sbb hujg bln bru ak o9. hee. doalah ak n kwn2 temasuk hazirah y nak sgt mrsm trolak tuh, dpt ap y km minx. ak nak belah dr bahiyah. hijrah itu baik. smoga kalau ak dpt hijrah ak mjdi a more better person, insyaAllah, amin. :)

wassalam alaikum.

posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Sunday, January 2, 2011

iT's Schubert Serenade.

Allah, Allah, Allah,~
i'm falling in love with piano once again,!
can't believe it tau,! cuz it's been three years since i last touch a piano.
huhu. dlu masa mula mula play piano saja saja.
blajar fingering je. tu pun amanda, christy and chrystal y slalu ajar
masa study at mgs, penang dlu. ye la, lpas upsr, tader bnda blajar men piano la.
phew* piano mmg best.

tp tu la. since form 1, tinggal piano.
lupa and minat pun mati sama.
tp tak tahu knp. lately...
tiba tiba ja search schubert-serenade kat youtube.
hummm...so far aku suka pachelbel canon in d major,
and schubert-serenade.
ad org usik, *amalina, since when kau minat classic melody nih,? =="*
but..idk why...but i'm falling in love deeply into schubert-serenade and pechelbel canon in d.
walla~ humm...hope dapat go on piano. tp tak tahu la. sbb tader music shop y berdekatan.
but i know i would like to learn piano again.
insyaAllah one day i will go on my piano thingy. haha.


posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b

Saturday, January 1, 2011


hr ni 1/1/11.
haha. hapy new MASIHI year.
amboi. kalau new year masihi, kebanyakan pemuda pemudi melayu malaysia tak mainlah sambut kat rumah. tak class. tak syiok. yang syiok nya sambut di dataran merdeka. stay up late nite semata mata nak tgk fireworks. ye la fireworks kan beberapa kali stahun. haha. humph. kalau maal hijrah knp tak semeriah mcm tu ye,? senyap sepi je. tader org nak bising bising "OMG, it's new year, i'm 16 now, oh oh" and so on, bla bla bla. kenapa ye. dan aku tak tekejut la. kalau tya some of anak anak muda melayu tatau pun tahun hijrah berapa. huh. tahun masihi igt lekat kat otak. tahun hijrah dan bulan bulan hijrah y sng na igt ta tahu lak. ==". aku nak tanya. perlu dan wajib ke org melayu islam pegi sambut melalak tak tentu hala masihi new year,? perlu ke,? perlu ke sembur ntah-ap-nama-bnda-tu,? aku tak rasa perlu. wah wah,~ kalau nak sambut tahun baru masihi, stay up late nite pun taper ek. kalau nak stay up late nite utk tahajud susa nya,! kan kan kan.astaghfirullah. aku tak kata korang. tapi aku cakap ni lebih kpd utk igt kan diri aku. lebihkan islam drpd dunia. ==". aku pun selalu je terbabas. nasib baik ad sahabat mcm adah, wawa and army y selalu ja igtkan aku.

hummm....ad seorang sahabat tya aku tadi. ap azam baru.
azam,? aku pun tak tahu. rasa mcm tak da feeling. rasa...ap ye. entah la. hum. ak hope. ak form four ni. aku boleh get well in add math, chemistry, and physics. duuh. about course ap na amik. entah. nnti aku decide la. bukan tak fikir. fikir je. tapi...entah la. hummm....
okay la. selamat tinggal tahun 2010.
tahun y penuh pahit manis.
tahun y penuh kesedaran.
tahun y penuh dgn pengalaman.
tahun y mematang kan aku lagi.
tahun y...menyedarkan aku.
tahun y byk melatih aku bersabar,
menempuh dunia f3 y penuh cabaran.

selamat datang 2011.
semoga ak mnjadi sorg y mature n rational.
dah 16.
sweet sixteen.
haah. aku akn jd sweet sixteen on 11/1/11.
cousin aku kata tarikh tu cantik. aku senyum ja.
aku harap hari tu penuh barakah Allah.

utk tahun masihi y baru ni..
aku nak minta maaf la ye.
for every mistakes i did.
aku minta maaf sesgt.
terima kasih kerana sabar dgn aku.

senyum amalina.
senyum la kamu.

assalam, fi amanillah.


posted by che' nina & mr. walkman d[0.o]b