About Me

My photo
sweet 18, currently lives in Tanah Melayu, gadis melayu, love baju kurung, and just a plain girl which awesome in my own way. *warning : this blog may contains my bad side, stupid side, rude side, you name it. but also contains my bright side of course. :D

Wednesday, June 26, 2013

ini luahan hati.

weheartit.com

assalamualaikum,~~~~~
hi uolls,! sorry le x hapdet lama dahh. heheh.
busy sikit sejak masuk UiTM ni. *kenkunun*

hokay la. 
my life sejak officially jd prelaw student ni, 
setakat ni x start lg hectic days and weeks, maybe soon will be, idk.
lecturers mostly okay, classmates pun okay ja.
bestfriend,? x de lg so far but, ada la closemate tu. 
bilik aku kat tingkat 4 (which is cool cause i like staying upstairs than groundfloor, please mind my weird choice, plus i can exercise simultaneously taking care of my cardio)
and xyah cakap la tdo atas lntai bawah kipas kecik ats siling tu pun peluh peluh.
fuhh. mmg paneh betei baq hiang.
and actually quite busy sbenarnya. sbb hado je benda nk kena attend or settle up kalau xda kelas.
(so for those y rapat ngn aku used to texting with me blabla etc do understand my situation thank you)
buku chicken soup y beli masa memula masuk sini pun x smpat baca lg tau,! 
imagine ler nk berinteract ngn kgkwn lama mmg x smpat ah. derang pun busy gak. 
(tp brtwitter and berinsta ada ja masa)
sooo....um ummm. nk cerita apa lagi ya,?
oh, bg y tringin nk tahu best ke x masuk U ni,
nk habaq kat hmpa awai awai la. 
baik menabung dr skrg woi. 
byk gila duit pakai awai awai sem ni. mcm sekolah ah.
tp kalau enkorang pandai cari notes bagai dr senior part2 ke save ah sket duit.
and please, kalau baru dip part1 or asasi part1, 
kalau hado niat nk mengusya cri tulang rusuk y hilang or pemilik tulang rusukku,
please. buang jejauh niat tu. buang ke longkang. buang ke loji kumbahan. 
buang ke tgh laut dalam.
18 bagi aku kecik lg kut nk mencari pasangan hidup.
heheh. x salah sbenarnya tp bg aku lah. awal lg.
tp ikut enkorang le. aku bg tips jew. :3
kalau reti handle xpe ah. sila teruskan. y pntg, belajar tetap nombor satu.

weheartit.com

ah. speaking of mncri pasangan blabla niew.
sunnguh la. sejak aku meningkat dewasa ni, (kenkunun dewasa lah 18 ni)
emm. i tend to live my life freely. without terikat.
means. aku rimas bila dikonkong, x boleh itu ini, kena selalu itu ini,.
sungguh, aku x suka sgt bila letak gambar aku dgn amet as twitcon ada org marah, cemburu. 
amet tu bestfriend aku kut. entah kenapa aku menyampah nk layan cemburu dan rajuk org-y-lebih-dr-kawan-ni. dah tak suka nk kena tukar pulak gambor tu. hailaaa kome ni. -,-

aku ni dh la spisis malas nk bertexting ngn org.
mind you, aku mmg pemalas pun.
tahu tak, family aku pun aku x call stiap hari cerita hari hari aku cemana. 
i mean, family aku mstilah priority aku.
penat lah nk layan org y nak attention aku stiap hari. 
i got better things to do cthnya mcm main CS. eh.
dak la. kalau x mrajuk xpa. ni y pesen merajuk ni y buat aku bebal sepanjang hari.
serius, kalau rajuk org-y-lbh-dr-kwn ni mmg boleh rosakkan mood aku utk sepanjang hari. 

weheartit.com
aku.rimas. 
rimas.tahu.x,?

yes, i used to be the girl who,
dedicate all her heart to the one she love (konon konon sbb aku dah yakin y dia akn jd milik aku nt)
gve her all to the one she love,
hopelessly romantic,
typical in love girl.
used to patuh segala arahan dan suruhan cinta hati.
pernah jadi sebodoh bodoh org sbb 'cinta'.
tahu x betapa masa aku terbuang begitu byk sbb 'cinta' ni,?

do realise that
a relationship is not equal to marriage. 

aku.x.suka.

"kenapa x bagitahu i you pergi tgk wayang dgn kawan,?"
"do i have to tell you what i do and will do,?"
"xdela bnda bnda mcm tu mst la i nk tahu. kenapa rapat sgt tgkap gmbr dgn dia,? mesranya."
"dia kawan baik i. i mean. really kawan baik."

ini betul mengundang bad mood sepanjang hari.
you dont tell me what to do and what donts. 

weheartit.com
prinsip aku skrg, 
a relationship bukan jaminan y aku akan end up dgn org tu.
maka. selagi aku x dapat jaminan y aku bakal dgn dia,
aku x akan sesekali benarkan dia take the pen and write my life. 
xkan sesekali.
this is why i feel that i am actually not ready to be in relationship.
percayalah, kalau try control hidup aku x bg itu ini,
mmg x kan teragak agak aku tinggalkan deme mcm tu ja.

"kenapa agh break dgn si fulan tu,?"
"yelah. belum kahwin lg dh control bagai. rimas ah."
"control apanye,,?"
"agh kan zoologist. byk masuk hutan. bila camping byk llaki lg dr prempuan. dia x suka. x bg agh masuk hutan. habis tesis agh nk siap cemana. mama abah pun x penah larang larang agh masuk hutan bagai dia pulak nk melebih."
"ohhhh. okay faham dah kenapa."

nampak tak moral of the story,?

weheartit.com

maaflah aku bukan gadis tipikel mcm dulu.
sebenarnya utk fikir perihal cinta pun buat aku rimas.
masa terbuang sia sia. aku baru 18. tolong benarkan aku jadi 18 tahun.
cuba jgn ungkit tentang cinta dan permasalahannya yang sepatutnya begitu begini.
mungkin kau dan aku boleh bahagia tnpa bebal aku sepanjang hari. 
mungkin.

aih.
tulis entri pasal ni pun buat aku rasa aku sedang membuang masa berharga aku.
-,-

sepupu aku.
bercinta selama 11 tahun.
drpd form5 lagi.
skrg ni seorang doktor seorang technician MAS.
baru berkahwin hujung tahun lepas, 
saat aku tgh SPM dan berbahagia dgn hasrul reza.
11 tahun bercinta wehh. 
siap LDR (long distance relay) lagi.
sorang di london sorang di malaysia.
x kecoh pun nak tukar tukar password fb memasing.
x kecoh pun nk contact stiap masa.
rilek je diorg bercinta.
rilek je sepupu lelaki aku tu harmless flirt dgn kenalan gadis gadis beliau
(kata isterinya puan doktor tu dia mmg baik dgn prempuan pun, bia jela)
rilek jugak isteri dia x kecoh pun.
last last kahwin jugak.

free yourself
weheartit.com
takkan lari gunung dikejar.
percayalah.
kalau ada jodoh tu, sampai masa, 
kahwin le enkorang.
xyah la risau.
kalau telepas skrg, mana tahu bejodoh,
jmpa balik nt. yilekk laaaa.
kalau dia curang,?
yilek lee.
in relay ni kan mcm pelaburan.
nasib lah kalau rugi.
nasib jugak kalau untung.

dan ya.
aku mmg kepala ego.
tp rasanya aku ego dan bitchy dgn org-y-lbh-dr-kwn je kut.
sbb mcm y aku kata. aku x suka being in control skrg ni.
bila parents control anak, okay tu rasional dan mmg patut.
tp bila boyfren control ank dara org,?
hokay tu RIDICULOUS utk aku. 
biar la aku kepala ego dan bitch sikit
tp bg aku ni kira mcm aku memahalkan diri aku lah.

dan jujur. 
aku suka org y mudah.

mcm fynn jamal pesan melalui insta beliau,

"haih.
andainya aku tau dulu--
namun aku tidak--
maka aku sampaikan pada kalian adik2 aku.

simpankan dirimu.
biar TERMAHAL dan TAK TERBELI.
redhakan jodoh dan mati itu atas pilihan rabbi
yang maha mengetahui.

berkasihlah dgn suamimu selepas dihalalkan.

itu--
adlh seagung agung cinta yang aku doakan kita semua dapat rasakan."

-fynn jamal,25.06.2013-

dan.
sungguh.
aku penat lukakan perasaan org.
maka tolonglah.
do enlighten me to live my life, as an 18 y/o lady,
and to study. please.
tlg jgn bebankan aku dgn terpaksa memikirkan perasaan org lain waktu ni.
tlg jgn biarkan aku buang waktu utk hal sebegini.
bila waktu sampai nanti, 
bila the very right time,
maka hal begini mmg wajar aku fikirkan. 
but not now please.
thank you.


ps. i would like to have a son like bakti arjuna fitri. :3

i know imma weird girl. -,-
weheartit.com
and my peace be upon you.




posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Friday, May 31, 2013

ini dedikasi untuk kawan.

weheartit.com

in the name of Allah the most gracious the most merciful,
may peace be upon you,! 

may Allah bless you, readers with good health and great day ahead. aamin. 

:)

um, actually nk post entry dr smalam lg tp x ter post cause of lack of idea.
i mean, nak mengarang, msti la ada idea of phrase and sentence y kita nk guna en,?
semalam dah type separuh but then bila baca balik sangat la hambar.
sbb ditulis dgn hati y xda feel utk update mungkin.
eheh.

so to whom spm leavers 2012,
congratulations upon your further study offers,!
while me, alhamdulillah,
dapat foundation in law di uitm merbok.
alhamdulillah. rezeki Dia bagi.

sebenarnya to be honest terkejut dapat foundation in law.
cause spm aku pun 5a ja.
5a ja.
zaman aku y ramai straight a+,
ramai straight a's,
ramai y lebih banyak a's drpd aku,
surely it's a tough fight. 
but somehow, with His will,
i got my first choice in UPU.
tu namanya rezeki Dia bagi.
or maybe in other words, 
hikmah di sebalik result spm y x seberapa.

cause there's always rainbow after rain.

weheartit.com
have faith in Him.
trust Him.
lay your hope in Him.
do not once, regret for the sorrow happened to you.

"boleh jadi apa yang kau x suka tu sebenarnya kebaikan utk kau, 
boleh jadi apa yang kau suka tu sebenarnya keburukan utk kau."


as for my girlfriends, 
sengal. 
keyo, atifa, fimel, payuz and alia
i guess we all grown up now. 
and how i missed our moments together. 
geez i'm glad that i met you.
thanks a zillion guys,!
people come and go,
but some do stay. stays forever in our hearts and mind, 
even though we didn't not contact each other frequently but 
you're always in my thought and in my prayer. 
always.
never missed your names.
cause deep down in my heart i just knew that,
i wont get any replacement of you all.
i wont meet the same friends like you do.
what a great friends y'all to me. 
:*
i pray for your best and may we all get what we dream of. 
you know i love you. 
:D



as for marini soleh, 

i miss you and i'll pray for you from far.
i'll never missed to contact you through my do'a for you, insyaAllah.
may you achieve what you dream for, kawan.
forget me not,
and you know i love you. 
:)


as for 
aqilah abdul samad
and
siti nabilah,

aku xkan pernah lupa momen kita semasa f3.
momen paing manis sekali.
dan xkan sesekali lupa bond y kita pernah ada dulu.
semoga hangpa dua berjaya,
kenang lah aku dalam doamu,
semoga aku berjaya mnjadi seorang peguam,

:)


as for 
imanina najwa dan farah aida,
thanks for a wonderful one year we've been a class mate and table mate.
dan jgn lupa kegilaan kita bersama.
so imanina jolie and farah aida,
semoga sukses ya,! 
kenang aku dlm doamu. 
:*


as for 
amir zukri,
my great guy best friend,
promise me we'll never lost contact.
i'll always pray for your best and may you success in future ahead. 
:3

weheartit.com


hasrul reza,
semoga hang berjaya ke pelantar minyak ye,!


luqmanul hakimi aka squared,
semoga menjadi seorang engineer lah ye nanti. 
^^,


and for my other friends,
may you succeed. 
:D


making decision wasn't easy. 
so does entering another new chapter in your life.
so does letting go the past and the people in your past.
so does meeting new people.

spread your wings guys. 

weheartit.com


and may peace be upon you. 








posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Saturday, May 11, 2013

here's to the awesome girl i know. :)

in the name of Allah, the most merciful, the most glorious.

nah. disebabkan awak manih, saya bg ni kat awak,  ^^,

weheartit.com

hullo gegadis dan jejaka sekalian.

entry ni special for someone actually.
sbb semalam aku dah paksa dia buat entry pasal aku kat belog beliau.

here's to the girl who is growing up and blooming. 
weheartit.com
i chose this unique roses to represents you. 
since you are still growing up,
with your uniqueness and strength,
i with no doubt predict that you will grow up to be an awesome lady someday.

dear zuraini izzati,
pesan saya kat awak, 
manfaatkan segala ups and down dlm hidup awak, 
cause the downs in yr life is what makes you strong and 
of course it thought you to be a better person.

as for your ups,
make it as your benchmark to better up yourself.

and dont forget to embrace your fear,!

walaupun kita x kenal secara mendalam,
(sbb sy kenal awak pun sbb awk adik aqilah n awk dlm team bahas)
but i knew that someday you will success in your life.
 :)

weheartit.com
weheartit.com

zuraini izzati
okay la juwaini. sy da xtau nk tulih apa ni. :3
jgn marah kay. 

nah lagi satu. utk awak.
weheartit.com

tulus dr hati sy, seorg senior n seorang kawan utk awak. 

and may peace be upon you. 







posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Thursday, April 25, 2013

kepenatan.


weheartit.com
in the name of Allah the most merciful, the most glorious.

assalamualaikum.

jaga jaga. ini kenyataan sombong aku.

ini satu pemberitahuan.

every single male which is my relatives will be my relatives.

every single male that is my friends will stay just friend.

and every single male that is my guy best friend stays my guy best friends.

thats it. JUST FRIEND.

not more, not less.

just. friend.

tolong laaaa. jgn la anggap just because aku contact kau balik,
and that's mean something (eg. cthnya kau igt aku nk kapel balik dgn kau)
serious ly. aku penat sgt rasa annoyed y cenggini.

and walaupun aku single hati aku dah ada orang y curik.
and that's it.

friend stays friend.
and konsep aku, lepas break ke apa i would like to stay just friends. like a professional.
bukan aku nk perasan. 
tp sbb adanya orang y salah faham, maka terbitlah post ini.

walau korang nmpak mcm special lebih or rapat ke apa ke.
itu x lebih drpd drama. 
n because he is my guy best friend. 
see. just. friend.


and this is a warning. :
i AM a selfish and ignorant person. i AM.
and i AM not a good friend actually.

thanks sesapa y stay and still be my friend wlpn peel aku ni pelik and huduh, 

may peace be upon you.





posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Monday, April 15, 2013

united we stand, divided we fall.


in the name of Allah the most gracious the most merciful,
assalamualaikum uolls,!

hello hello govt supporters,~ 
hello hello oppo's supporters.

so i was just stalking one of my friends' fb. 
and since now is #GE punya musim, 
so he kinda show his interest in 
both muslim party united.

so he posted one picture that shows a banner said 
umno and pas should united so that islam will be more strong.
ha. i am so agree with this.

but then ada org komen.
dulu da bersatu sapa y hancurkan?
and evry comment ungkit benda lama y happened zaman tok nadok tu haa.

slalu kalau kita bemusuhan dgn org mst ada org nasihat
"buang y keruh amik y jernih"
"lupakan bnda y da lepas"
it is true that kalau bnda y bekaitan dgn trust ni sekali dikhianati selamanya susa nk percaya balik.
but before that, aku nak tanya. pasal bnda lama tu uolls da baca kenyataan both side,?
ada uolls pi merajin kan diri p selidik,?
kalau ya but still korang bepegang kepada one sided lagi.
ada smtg y pelik pada uolls.
kalau anda ni befikiran positif n matang,
uolls akn befikiran sama mcm kwn aku ni.
that muslim should united.
both of party ni ada buat silap dlm hal tu.
tlg jgn jd tipikel melesis.

kita mmg patut jadikan bnda lama sbg pengajaran
tapi dr sudut positif, bkn negatif smpai held back mcm dendam.
punya benci dsbbkan hal lama smpai x boleh dduk semeja lgsg.
y kau bnci tu saudara seislam kau.

dlm hal ni.
aku rasa both party should saling lengkap melengkapi.
pas boleh tlg perbaiki akidah or lebih mengislamkan umno,
umno boleh tlg bg ilmu pentadbiran so on and on.
aku bg contoh ja tu. x kisahla.
pointnya, keduanya saling melengkapi.
saling bertukar ilmu.
saling bimbing membimbing.
baru ideal, baru kuat. 

mulia harapan murni kawan aku tu.
nk tgk muslim malaysia united. 
demi agama islam.
sbb majoriti pndduk malaysia kan beragama islam.
sbb aku x mahu jd turki kedua.
or singapore kedua.


uh oh.
lately nmpak byk polis merata kan?
alhamdulillah.
tu tandanya anggota keselamatan mnjalankan tugas mereka.
bukan dduk saja makan gaji.
kalau kena saman tu sbb kau y buat salah.
kalau x buat salam x kena saman kan,?
jadi elak la drpd kena saman.
and jgn la marah marah polis tu,
smpai kau kata "dulu x strict mcm ni pun, ni mst kerajaan xda duit nk bg brim ni."
puhleasee.
mereka hnya buat kerja. duit warganegara pulang ke warganegara jugak kan. 
nanti kalau nampak polis x buat kerja kata cenggini plak
"ni smua salah kerajaan."
dah kenapa org cenggini,?

aku bukan memberatkan kerajaan dalam hal ni.
point y aku cuba sampaikan,
mereka hnya buat kerja mereka.
ikhlasnya mereka dlm kerja mereka,
tu antara mereka dgn Allah.
cnthnya mcm doktor/nurse dlm sektor kerajaan la.
dh nama work utk kerajaan. mst la bayaran less. sbb kau berkhidmat utk warganegara,
kalau mereka kerja acuh x acuh dan kau jd mangsa, kau salahkan mereka y bekerja tu la.
kerna keikhlasan mereka. y kerja bukan kerana utk berkhidmat utk warganegara,
tp y bekerja kerana duit. 

don't be tipikel melesis. 

and may peace be upon you.



*nota kaki : ni hanya pandangan aku. sekadar pandangan aku. aku bukan sesiapa pun nk kritik ke apa. and ilmu aku pun x byk, hanya buah fikiran, for a better nation in the future sbb insyaAllah aku bakal hidup in the future. insyaAllah.




posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Monday, April 1, 2013

Random.

weheartit.com


in the name of Allah the most merciful the most glorious,
may peace be upon you.

and just because i know what kind of redtube's website is,
or just because i know who is maria ozawa,
doesn't mean i watch porn.
i didn't and i'm not interested to, 
but i do care of adding my general knowledge.
you may think that these kinds of knowledge does not have any use to me,
but you have no idea,
that these so called useless knowledge might help me in parenting someday. 
lol. who knew.

peace yaww. let's be postive k. 

:)

weheartit.com

weheartit.com





posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Random.

weheartit.com
*k abaikan those picture sbb mmg x berkaitan

in the name of Allah, the most merciful, the most gracious. 

:) 
assalamualaikum.
hi gegadis comel dan lelaki lelaki kacak sekalian alam. 

aku ada dua benda nak share kat uolls semua. wajib check out k.
x salah kalau meluaskan pandangan kita. :)

check out this cool blog.
theotherkhairul.blogspot.com

mr.k ni owner blog ni.
and beliau adlh salah sorang writer terfaktab if i'm not mistaken. huhu.
and thanks to my dear atiqah zahari hengsem tu, aku discover blog ni.
buah fikiran dia, pada aku, something y rare to find le kut dlm bangsa aku snirik. hoho.
and baru baru ni aku baca latest post by syaqiban.
and i think. syaqib might interested to read one of the articles in theotherkhairul punya blog ni.

well. its about freemason n illuminati stuff.

cer le nengok ye. aku x suruh percaya or pegang or apa ka.
but. just check it out.

and secondly, youtube channel muslim ni. :)


.
ehemm. 

sejak aku aktif twitter ni mcm mcm peel manusia aku tgk.
y tweet cinta mcm dah lalui pengalaman cinta sejati bertaun taun,

y tweet pasal perempuan.
mcm kenai benoe peel perempuan ni gena. 

y tweet pasal lelaki.
konon memahami tahap petala kelapan.

y tweet pembangkang baik kerajaan jahat.

y tweet pembangkang jahat kerajaan baik.

*mind you. y tweet gini ni anak muda ramai. tambah lagi pasal cinta tu.

aku sbenarnya x ada masalah kalau nk tweet cinta ke apa.
tapi kalau sejam tu kau online, semua tweet cinta y konon konon cinta sejati etc etc tu kau nak retweet smpai penuh timeline aku, x ke annoyed aku.

i mean. come on,!!!!!!!
don't you guys have anything to do or to think besides CINTAAAAA,?????????
aku sumpah annoyed dgn org begini. biasanya aku unfollow ja.

.

aku heran la. 
pesal stengah org ni suka kondem minat org?

eg.
fairuz (bukan nama sebenar) minat justin bieber,
beliau hanya minat JB ja. bukan taksub ke apa ke.
pastu miss.A ni pun kondem fairuz sbb minat JB. sbb JB mcm pompuan la apa laaa etc etc.

amalina (bukan nama sebenar) minat lagu korea.
beliau ni minat sbb melodi dlm lagu tersebut y kena dgn taste beliau sejak jadi pianist ni.
pastu miss.B mai kondem pasal kpop shit.

jane (bukan nama sebenar) minat chelsea.
beliau minat chelsea pun beliau x de pun kalut nk panggil MU dgn nama x baik ke apa.
tiba tiba mr.W ni mai kondem chelshit la, x kuat la blablabla.

aku nak tanya. orang y slalu kondem minat org ni apa masalah hampa?
and aku nak tanya. y org bash sgt kpop ni,?
sbb seksi,? HELLO, retis malaysia ttup aurat ke semua,?
ohh, apparently minat hollywood x pa cause it's normal,
tp kalau korea x boleh cause the boys pakai skinny dress up mcm perempuan blablabla.
sbb retis kpop ni plastik? fake,? 
oh, retis hollywood xda y fake or plastic la,? 
retis m'sia xda y plastic or fake jgk la,?
talent retis korea ni fake ke,? abis pehal diorang punya entertainment ni boleh dikatakan diterima sedunia.?
heh.

*mind you, aku timbulkan persoalan pasal kpop ni sbb kpop slalu kena bash. bdasarkan pemehatian aku la.
i mean. i'm not a big fans of kpop pun. cuma aku rasa annoyed dgn org y suka bash bash MINAT org ni.and, retis korea ni bukan nya wonder girls, suju, big bang etc etc tu jaa. cehh. aku bukan minat y mainstream punya retis sgt pun. heh.

and lagi satu y slalu kena bash, y minat JB ni lah.
JB perempuan la, JB itu la, JB ini la.
kesah pulak kau ngn JB.
aku nak tanya, kalau JB tu x bagus sgt pehal ramai gila peminat dia.
dia tu tua setahun je dr aku *if i'm not mistaken
tapi da jutawan. aku? dlm acc bank ada habuk je.

persoalan y aku x bleh jawab sniri.
kenapa kpop ni sgt mndapat sambutan?
kenapa ramai sgt org minat industri hiburan LUAR NEGARA.
tak kisah la korea ke, indonesia ke, amerika ke.
persoalannya. kenapa?
kenapa industri hiburan lokal x mndapat sambutan segalak foreign entertainment?

emm.

perlu faham, manusia ni mcm mcm kerenah ada. mcm mcm interest ada. 
walhal DNA stiap manusia pun lain lain.
pastu kau expect semua org minat paramore mcm kau,?
kalau kau berpendapat begitu, GTH.


tolong jangan sempitkan minda anda dgn mengaitkan mereka mereka ni masuk illuminati pa segala bagai.aku tolak jawapan sebegitu sbb x relevan. (*kenapa x relevan? rujuk artikel kat blog theotherkhairul.)

and. please. don't make yourself a fool by believing every single things you READ at FB,TWITTER,BLOG, and don't believe every single videos you WATCH on youtube ke redtube... #Ehh.
in other and most simplest words, 
don't believe every single things you read or watch in the internet.
cause internet is where you can access informations without barrier.
aku tahu aku x banyak ilmu agama.
but. 
aku jugak harus berhati hati.
takut nanti kalau main percaya je. sesat pulak akidah aku kang.
kekadang ada org post ajaran sesat.
bayangkan kalau org x cukup ilmu agama mcm aku ni baca post post y disangkakan ilmu betul, tambah pulak kalau bab fikh ke akidah ke.
x ke bleh sesat akidah aku.
kekadang ada ja y post hadis x sahih.
ade je org percaya and amalkan.
x dinafikan ada je maklumat y betul. dan x dinafikan jugak ada parasit y cuba menyesatkan.
sedangkan org bijak pandai spm straight a's deans list stiap sem pun bleh follow ajaran sesat.
inikan org mcm aku. heh.
bukan takat bab agama ja. kadang bab peribadi seseorang ke...
apa apa je la. 
kan hidup di akhir zaman. begini la cabarannya. 



weheartit.com
*gmbar y mmg xda kaitan*

maaf kalau terkasar bahasa smpai ada y terasa.
ini cuma pandangan aku.

and my peace be upon you.




*nota kaki : aku x mahu calon suami y akan kondem minat aku dgn lagu korea serta fan aku terhadap chelsea. -amalina,2013.





posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Tuesday, March 26, 2013

the bright side

weheartit.com

IN THE NAME OF ALLAH THE MOST MERCIFUL THE MOST GRACIOUS

assalamualaikum people. :)


kalau segala benda dalam dunia ni mudah
tak ada yang payah
sah lah semua manusia tak ada masalah

maka
berpijaklah di bumi nyata
mana yang susah,lawan dengan usaha
mana yang payah,atasi dengan upaya
dan jangan lupa doa
Allah kan ada?
takkan dah lupa?

@[Hlovatesays]





posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Saturday, March 23, 2013

THE WORDS I NEVER SAID



IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL,

assalamualaikum people,!
so i was just randomly clicking on youtube and then i came across this song.
i'm not a rap fans but i think this song have deeeeeeeeeeep meaning.
i mean comparing to nowdays songs, this is what we call the real rap kut.
geez. not all rappers rap true and reality things like lupe fiasco, malique, salam and etc...
check out words i never said lupe fiasco feat skylar grey.
check out the music video and also the lyrics k. 
:)


"Words I Never Said"
(feat. Skylar Grey)
[Skylar Grey]
It’s so loud Inside my head
With words that I should have said!
As I drown in my regrets
I can’t take back the words I never said
I can’t take back the words I never said

[Lupe Fiasco]
I really think the war on terror is a bunch of bullshit
Just a poor excuse for you to use up all your bullets
How much money does it take to really make a full clip
9/11 building 7 did they really pull it
Uhh, And a bunch of other cover ups
Your childs future was the first to go with budget cuts
If you think that hurts then, wait here comes the uppercut
The school was garbage in the first place, that's on the up and up
Keep you at the bottom but tease you with the uppercrust
You get it then they move it so you never keeping up enough
If you turn on TV all you see’s a bunch of “what the fucks”
Dude is dating so and so blabbering bout such and such
And that ain't Jersey Shore, homie that's the news
And these the same people that supposed to be telling us the truth
Limbaugh is a racist, Glenn Beck is a racist
Gaza strip was getting bombed, Obama didn’t say shit
That's why I ain't vote for him, next one either
I’ma part of the problem, my problem is I’m peaceful
And I believe in the people.

[Skylar Grey]
It’s so loud inside my head
With words that I should have said!
As I drown in my regrets
I can’t take back the words I never said
I can’t take back the words I never said

[Lupe Fiasco - Verse 2]
Now you can say it ain't our fault if we never heard it
But if we know better than we probably deserve it
Jihad is not a holy war, wheres that in the worship?
Murdering is not Islam!
And you are not observant
And you are not a muslim
Israel don’t take my side cause look how far you’ve pushed them
Walk with me into the ghetto, this where all the Kush went
Complain about the liquor store but what you drinking liquor for?
Complain about the gloom but when’d you pick a broom up?
Just listening to Pac ain't gone make it stop
A rebel in your thoughts, ain't gon make it halt
If you don’t become an actor you’ll never be a factor
Pills with million side effects
Take em when the pains felt
Wash them down with Diet soda!
Killin off your brain cells
Crooked banks around the World
Would gladly give a loan today
So if you ever miss a payment
They can take your home away!

[Skylar Grey]
It’s so loud inside my head
With words that I should have said!
As I drown in my regrets
I can’t take back the words I never said, never said
I can’t take back the words I never said

[Lupe Fiasco - Verse 3]
I think that all the silence is worse than all the violence
Fear is such a weak emotion that's why I despise it
We scared of almost everything, afraid to even tell the truth
So scared of what you think of me, I’m scared of even telling you
Sometimes I’m like the only person I feel safe to tell it to
I’m locked inside a cell in me, I know that there’s a jail in you
Consider this your bailing out, so take a breath, inhale a few
My screams is finally getting free, my thoughts is finally yelling through

[Skylar Grey]
It’s so loud Inside my head
With words that I should have said!
As I drown in my regrets
I can’t take back the words I never said




it's more than just a song and a rap.
subtle. 

may peace be upon you.

*photo found on weheartit.com
posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Friday, March 22, 2013

SPM and the disappointment. :)

 IN THE NAME OF ALLAH THE MOST MERCIFUL THE MOST GRACIOUS,

assalamualaikum w.b.t people. 
alhamdulillah masih bernafas di bumi Allah. 

sorry lama x update. kemalasan melanda. hehehehe.
okay la regarding to SPM results hari tu,
if anyone curious what is my result is, 
i got 2A+ 3A 2B 2C+

A+ utk subjek BM and Math Mode
A utk PAI, SJ, and BI

B utk Bio n Phys

C+ utk Add math n Chemistry

tiada perkataan lain selain Alhamdulillah. :)

and to all my teachers, especially in SMK SULTANAH BAHIYAH and SMS KUBANG PASU,
thanks a million saja x cukup utk balas jasa cikgu.
semoga Allah memberkati cikgu cikgu semua dgn rezeki y byk, kesihatan y baik, kejayaan dunia akhirat. aamiin. 

and i'm an SBP student.
auwww i know what you guys might think. 
that an SBP student should score good results kan.
naah. i'm an SBP student.
the diffrent btween student skolah harian is aku smua student dy dduk hostel. PnP ttap sama. lulzz.
geez i'm not enstein. :D 

alhamdulillah, i accepted my result with open hearted. 
there's no reason i should be in grieve or whatever.
to those people who didn't get their results as expected,
have faith in Him. cause SPM is just a begin of your new chapter.
trust me. He has a wayyyyy better plan for you in future. 
it's not the end of the world yet,!

you might think it's easy to say.
dear, it's okay to have a little disappointment but don't go meroyan excessive k,
meroyan kat twitter misalnya, 
example, miss A ni dpt 7A's. she expect to get 9A's over 10 subjects that she took.
so she go on and on grieving on twitter saying things like how can she ever get in to University bla bla bla.....
without even thinking other people's feeling.
there might be someone who get least than her and being worried sick abt their chance getting in university.
guys. stop being like that.....just....have faith in Him. 
and be greatful whatever results you get. cause you don't know. that there's somewhere else, someone is hoping to get a result like you. like me. cause mybe she didn't even get any A. but she wish she could get one A and she'll be more greatful than us, who get straight a's, 8,7,6,5,4,3,2 and even 1. believe me. 


but but buttttttt, jgn jadi sgt berpuas hati and cukup dgn result y anda dpt tu, *bg y x dpt straigt a's lahh.
feel greatful, and say alhamdulillah is a must but at the same time ada rasa keazaman y tinggi and kuat utk lebih maju. faham dak konsep dia,? you get me,? beginilah, a big greatful, a little sad, and a big determination to success in future k. :)

and, some parents might be a little........
well you know what i mean. :)
what to say, they are parents. they have right to be mad and disappointed cause as parents, they do want to see their child success in everything.
bersabarlah bagi y menghadapi masalah begini. :)

ramai y quite surprise to see me happy like i get straigt a's or smtg. i even told anyone who asked my results in twitter openly. there's nothing to be shame of for me. :)
and my secret of being able to accept it open heartedly is because i have faith in Him and aku hanya berserah pada Allah. it works. really. cause you know you have done yr best, ikhtiar, doa, pray, insyaAllah, Allah akn bg kekuatan dkat hati. :)

oooo ya,~ 
buat kengkawan y mengenali,
congrats to all of you no matter what you get, especially y dapat straigt a's.
aku doakan kalian berjaya dunia akhirat. aamiin,! 
smoga ukhuwah kita kekal,! :3


okay la. abt my plan after ni.
so as planned before, kalau result average nk amik law kan.
so focus aku skrg dkat law lah.
dah mohon UiTM utk law and UIAM law.
semoga aku dapat,! aamiin,! :)

i guess till here je kut. 

last but not least, 


nota kaki :
one day maybe,? XD


posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Tuesday, February 12, 2013

random, @__@

weheartit.com
IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL,

assalamualaikum earthlings,! :3

ya lately aku kemalasan tahap naga *bak kata kakak aqilah kita,
untuk update blog. xtau kenapa. hoho.
bukan takat update blog ja malas.
topup pun malas. therefore kredit dibiarkan kosong begitu saja.
ah, x penting utk mengisi topup tu. 
kalau bukak fb. ramai jugak y IM-ing aku.
kalau rajin aku balas sepatah dua kata.
dah kata aku ni pemalas.
and pelik.
aku weirdo tahu x,?
kalau aku malas nk contact org, mmg malas la jawabnya.
x tipu. 
entah kenapa, rasa mcm mahu menyendiri, malas mahu berkomunikasi dgn org org
y caring tanya kesihatan bagai. malas.
jgn tanya kenapa, aku pun x tahu kenapa. :)
jadi aku minta maaf dan ampun atas kemalasan aku. 
hehe.

hem....
ada rasa rimas utk baca paper or tgk berita lately.
yela. pilihan raya makin dekat.
rimas sbb parti A fitnah parti B,
parti C biadap dgn agama lain,
blablablabla.
x boring ke org politikus buat keja keja ni,?
reveal aib kaum sebangsa sendiri,
mengkafirkan org sesuka hati,
blablabla......
to be honest, aku x side mana mana parti ke pihak ke apa ke.
sbb bagi aku selagi x bersatu bangsa aku...
maka aku rasa mcm ditelan mati emak diluah mati bapak.
tau sbb apa,?
without penyatuan bangsa aku ni, maka agama Islam akan goyah.
percayalah, kalau hilang melayu kat tanah melayu ni,
agama Islam pun x mustahil akan terhakis.
berkemungkinan besar jadi macam negara Turki masa zaman Mustafa Kamal Attartuk.
takpun...negara terdekat dgn tanah melayu ni sendiri. Singapura.
haritu aku ada tengok program bual bicara bersama Tun Dr. Mahathir.
antara kata kata beliau y aku masih igt is...
uniknya di tanah melayu ni sbb org melayu menyatukan agamnya dgn bangsanya.
kalau korang perasan...kalau sebut melayu ja msti tau y dia tu mst agamanya Islam.
kan,? betul x,? 
kata beliau....bila ada penyatuan ni...jika hilang melayu di tanah sendiri...
maka apa masa depan agama Islam yang tlh sebati dan bersatu dgn bangsa melayu sendiri,?
tepuk dada tanya iman dan ilmu anda. anda org bijak pandai belaka kan.
haha. saya baru 18. apa yang saya tulis ni saya dah fikir dr form 3 lagi yo. 
:D
but....aku ni bukan la racist pun..
aku xda masalah pun dgn bangsa lain...
cuma point aku ialah melayu ni mudah lupa.
hohoho.
entah la. kalau sebut pasal politik m'sia, sgt serabut rasanya.
and aku mmg x bekenan betul org y menyokong membuta tuli tnpa memikirkan hal hal sampingan yang x kurang penting jugak.
aku ada sorang sahabat ni y kalau sebut pasal kerajaan ja mesti kata kata makian meniti di bibirnya.
katanya org y x meletakkan agama nombor 1 dlm hidup dia x layak memimpin.
emmm...akhir zaman ni sukar dah nk cari pemimpin mcm khulafa ar-rasyidin or mcm rasulullah (s.a.w) sendiri . jadi aku rasa optionnya, pasti A,B dan C y kebanyakan ahlinya saudara seagama patut bersatu. maka masing masing dapat memperbaiki diri masing masing di samping dpt mengukuhkan agama Islam tu sendiri. 
alert ya peeps, i'm not a good muslimah and so on tapi aku bercakap apa y aku fikir la. 
sbb aku x nak la jadi mcm negara negara Islam y tgh begolak skrg ni. seriously.
lepas diorang memberontak bagai ni, ada jadi lebih better ke neagara tu.? xkan.
yang best nya,? pihak 'ketiga' la. seronok tgk negara Islam hancur. 
pada aku dalam poitik malaysia ni, ada pihak y menjadi boneka pihak lain.
bangsa aku y dulunya bersatu padu la ni pecah belah gaduh berebut kuasa.
bukak aib org tu la bukak aib org ni la.
ya kita begaduh sesama kita sendiri. of course la ada pihak y best tgk. 
alangkah bodohnya. 
kata sahabat aku ni...parti B xnk kejasama dgn parti A sbb kisah dulu.
well, buang y keruh amik y jernih, bersatu demi kebaikan agama dan bangsa.
bangsa lain tepelihara elok, x da gaduh pun.
kita becakaran sbb kuasa. =='
lgpun...y tua tua ni bg la y muda pulak naik. 
insyaAllah tenaga muda akn memajukan lagi M'sia dgn lebih ekspress.
dan aku meyokong Hudud.
tapi aku nak jugak negara aku maju. x de la ketinggalan di belakang negara kafir....
x malu ke,? ada org y hina agama kita lah apa lah.
semalam aku tgk hashtag y famous kat twitter hashtag to Najib Razak tuh.
y jumpa pun byk bebudak ja y dok main hashtag and mmg biadap lah cara diorang tegur PM tu.
hey, like i say, i'm not supporting any party but lets act as an educated person can you,?
cara tulis hashtag tu biadap n menggambar kan kerendahan cara pemikiran sesorang tu. bagi aku la. imean come on la. beliau tu pemimpin negara. kalau tak suka pun, show some respect la sikit.
y dok komen pasal psy tu pun. ada yang pegi tgk pesembahan tu. tapi kutuk menyalak sakan kat twitter. apadia. kalau x suka x payah la pegi. ==' 
ini dok maki PM la apa la kat twitter tu.
camtu ke Islam ajar kita,? mcm tu ke,? kita buat mcm tu mencerminkan agama kita jugak. kalau org bukan saudara seagama kita buat kita x payah la ikut.
tnjukkan nilai murni y Islam tu bawak. ini tidak. buat malu agama n bangsa sendiri.

lagi satu y aku rimas...
bila pi mall ke apa ke nk cari baju, 
jumpa dah y lawa tu. tapiiiiiiiiiiiii tapi tapiii...
kalau x ketat or kecik baju tu, mst baju tu x menepati piawaian.
aku bengang betul. =..='
bengang smpai aku rasa mcm nk jd fashion designer,
design dress ke blouse ke y lawa lawa tp menepati piawaian for muslimah,
y ada size dr XS sampai la XXXL. x tipu la.
aku ni dah la gemok. nk cari baju y x ketat or melekap ni punya la payah.
and aku nk juai baju baju tu murah ja. x payah mahai mahai. niat aku supaya muslimah kat negara ni senang nk cari baju y menepati piawaian. bayangkan pahala y aku dapat byk mana. wohooo,~ :D
hahaha. angan angan ja tp mana la tahu menjadi dan diizinkan Allah kan. :)
kawan kawan muslimah doa la utk aku. :3
aku percaya pada rezeki y diberikan oleh Allah. 
i know we should dress not to impress human being but aku rasa kekemasan tu penting.

uh oh, 
ada announcement. :)
aku single alhamdulillah.
not in a relay anymore.
and so far sgt happy dgn keadaan sekarang.
happy utk kawan ja ngn semua orang. 
dan sampai sekarang aku masih menyimpan perasaan kat someone ni.
semoga dia jodoh aku. :3


last but not least. 
a confession.
*sebenarnya aku tulih ja ap y telintas kat kepala aku. T^T
aku baru 18, budak baru belajar, lap hingus sendiri pun terkial kial lagi,
maaf kalau ada y tersinggung.
y baik tu drpd Allah, y buruk tu drpd Allah jugak tp disandarkan kpd aku.
drop a comment cause i want to know your opinion too. tp jgn la bash sy ye, sy sensitip nt sy menangis. :3

and may peace be upon you.





posted by amalienaziyad. d[u.u]b

Wednesday, January 30, 2013

kerisauan. :/

weheartiti.com

IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL,

assalamualaikum,~~~

:)

i have been susah hati lately.
of course la sbb result spm.
haha. penentu masa depan bagaimana. :)

hem...see...aku mmg ada plan dah.
but i'm just scared.
scared that, kalau x dapat straight a's boleh ke aku further belajar,?
:/
risau kut.
rasanya hampir pitam bila fikir result.
saya bukan orang senang kaya banyak duit
yang boleh sambung kat swasta.
saya org sederhana. :|

hemm....
hati ni berat untuk jadi TEACHER.
tp DOCTOR pun ada jugak.
nak decide pun kna tgk result dlu nanti. 

walaupun yakin yang result aku xkan gempak dan rasanya result ciput je kut. aku x harap pun result da bomb. tp x salah utk dream jadi Dr. Amalina or Teacher Amalina kan. HAHA,~

andai kalau aku dapat result apa pun,
time tu la aku akan decide nak jadi apa n apa cita cita aku.
weheartit.com
:)

aku terjumpa kata kata semangat nih kat weheartit.com of course.,
found it kinda true. :)

no matter how much down i am,
down about my result, down about myself,
but i have to keep believing in Allah.
rezeki Allah yang bagi.
insyaAllah. :)
aamiin. 

 no matter how my result is. have to keep moving forward.
and dream the best. wish the best. strike for the best.
:)
hope so. aku mmg dah nak quit hoping for my spm results. :)
mengharap Allah ja.
but still x give up doa for the best. 

peeps. do doa the best for me.
risau yang x tertanggung ni. 
:|

and may peace be upon you.






posted by amalienaziyad. d[u.u]b